понеділок, 17 травня 2021 р.

 

Книга та гаджети: що корисніше?

Ми перестаємо читати книги. Дедалі частіше ми читаємо короткі тексти з екрана телефона, e-book або слухаємо аудіокниги.  Але читання книжок важливе – так стверджують науковці.

Високий темп життя і мобільність змушують нас читати короткі тексти, інформаційні дайджести з дисплеїв смартфонів, планшетів, комп’ютерів.

Навіть якщо ми й присвячуємо час літературі, то хіба що прослуховуванню  аудіокниг дорогою додому або на роботу. Але вчені стверджують: читання книжок має кілька переваг перед їх прослуховуванням, ну а читання паперових книг зі свого боку ліпше, ніж їх електронних аналогів. Проаналізувавши дослідження вчених, зрозуміли, чому варто читати книжки

● Ви ліпше розумієте сенс, коли гортаєте сторінки

Дивовижно, але торкання до сторінок книги під час гортання – це такий собі “якір”, що допомагає мозку надійніше запам’ятати суть прочитаного. Коли ви гортаєте сторінки на екрані електронного пристрою, то не торкаєтеся пальцями паперу з його фактурою і вагою, а коли прослуховуєте аудіокниги, то взагалі отримуєте інформацію одним суцільним потоком, без фізичних “якорів”. Тому матеріал аудіокниг і e-book засвоюється гірше.

● Ви привчаєте своїх дітей до читання

Дослідження доводять, що батьки-книголюби надихають своїх дітей теж ставати завзятими “книжковими хробаками”. Для них читання не буде нав’язаною процедурою, необхідною для навчання, а перетворюється на розвагу, що благотворно впливає на подальше життя: вони розвивають навички читання і згодом, коли їм необхідно засвоїти інформацію, викладену письмово, вони роблять це легше за ровесників, які не звикли до читання.

● Паперові книжки читаються швидше

Експеримент групи дослідників показав, що текст з паперу люди сприймають легше і читають швидше. На прикладі короткого оповідання було доведено, що читання тексту з екрана електронної книги забирає на 10,7% більше часу, ніж читання його паперової версії. Користувачі планшетного ПК прочитали той самий текст на 6,2% повільніше, ніж ті, хто читав оповідання з паперу.

● За допомогою паперової книжки легше розібратися в новому питанні

Ще одне дослідження виявило, що читачеві простіше розібратися у новій, незнайомій тематиці, якщо він читатиме відповідний текст із паперу, а не з екрана. Зрозуміло, що коли ви вперше намагаєтеся щось зрозуміти, вам доведеться перечитувати підручник кілька разів. Але у випадку з паперовим підручником випробовуваним доводилося рідше перечитувати текст, щоб вникнути в суть питання.

● Читання робить дітей розумнішими

Уміння розуміти світ безпосередньо пов’язано з лексиконом: коли ми називаємо речі, знаємо їхні назви, то легше осягаємо суть подій. І як показали дослідження, у дитячих книжках лексикон у півтора рази більше, ніж словниковий запас, який використовують у програмах телебачення, і приблизно на стільки ж багатший за лексику випускників вишів. Розширення лексикону за допомогою читання дитячої літератури не тільки розвиває навички кращого розуміння прочитаного, але також покращує інтелект загалом – у дитячому віці і в подальшому житті. Про це свідчать тести, які проводили дослідники.

● Читання – секрет довголіття мозку

Учені довели: читання допомагає з роками зберегти добру пам’ять і сповільнити її погіршення у процесі старіння організму. Як традиційна зарядка допомагає підтримувати у формі тіло, так читання постійно тримає в тонусі мозок, пам’ять і не дозволяє їм старіти. Причому бажано не починати багато читати в літньому віці, а займатися читанням, хай і помірно, та з дитинства чи юності.

● Читання проти хвороби Альцгеймера

Неймовірно: заняття, які вимагають зосередженості мозку, зокрема гра в шахи, розв’язування головоломок і, звісно, читання, зменшують імовірність розвитку хвороби Альцгеймера в 2,5 разу! Слабка мозкова активність істотно підвищує шанси появи та розвитку цього небезпечного захворювання.

● Книжки допомагають спілкуванню

Звичайна белетристика, оце зневажене багатьма “легке читання”, розвиває в людях емоційний інтелект. Завдяки співпереживанню героям художніх творів ми легше розуміємо емоції інших людей в реальному житті, адже розвиваємо неабиякі навички емпатії. Тому читання, як це не дивно, хоч і не є соціальною активністю, а все ж допомагає нам ставати більш соціальними істотами, чуйними і здатними до співпереживання.

● Найліпше снодійне – це книжка

Відомо, що робота з електронними пристроями з певних причин збуджує, подразнює психіку. Водночас вечірній ритуал читання паперової книги допомагає налаштуватися на здоровий сон, сприяє розслабленню, перемикає мозок із денної клопотнечі на спокійну ніч. Учені стверджують: читання книжки з екрана смартфона чи планшета перед сном може, навпаки, відстрочити момент засинання і знизити якість відпочинку.

● Розслабитися з книжкою в руках

Ідіоматичний вираз “розслабитися з книжкою в руках” насправді є дієвим рецептом: дослідники довели, що читання може до 68% знизити стрес – це ефективніше, ніж антистресова дія спокійних прогулянок чи прослуховування музики. “Втеча від реальності” внаслідок занурення в книгу будь-якого жанру  допомагає також відсунути неспокій і турботи на другий план, бо мозок не здатен концентруватися на кількох предметах одночасно. Тому читання – прекрасний спосіб забутися, якщо вас обсіли безпідставні хвилювання або ви не можете відпустити якусь ситуацію, котра непокоїла вас удень.

● Читайте під час їжі! Звісно, якщо вам цього хочеться

Дивовижно, але поширена думка, що під час їжі краще зосередитися саме на їжі – нібито, це допомагає травленню, – не зовсім правильна. Якщо читати під час уживання харчів, то ви пережовуєте їх повільніше й довше, що благотворно впливає на їх засвоюваність. Тому читати під час їжі як мінімум не шкідливо.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар