понеділок, 13 січня 2020 р.


Незвичайні пам’ятники в Україні.

В Україні є багато різноманітних пам’ятників, присвячених відомим особистостям чи історичним подіям. Іноді серед класичних статуй і монументів трапляються досить незвичні екземпляри. Найкращі з них, звичайно ж, не залишаються без уваги, викликаючи бажання відвідувати їх знову і знову. Сьогоднішня добірка пропонує познайомитися з найцікавішими пам’ятниками України. Ви зможете побачити, на що здатні руки і уява скульпторів. Звичайно ж, тут представлено далеко не всі монументи і скульптури, непересічність яких викликає інтерес у будь-якого перехожого.



Пам'ятник Ільфу і Петрову «12-тий стілець» Охочих подивитися на цей легендарний монумент завжди повно. Чудово, що пам'ятник зроблено у вигляді стільця, вам неодмінно захочеться присісти після того, як вистоїте в довгій черзі.

 вул. Дерибасівська, Одеса.

  
         

        Пам’ятник маленькій канатохідці Вуличний монумент юної акробатки не випадково встановлено в одному з висотних районів столиці. Цей пам’ятник покликаний бути прикладом, що нагадує про необхідність знайти баланс в   сучасному світі.


  вул. Струтинського, Київ.






Пам’ятник футбольному м’ячу Символ харківського футболу стоїть на тому місці, де раніше збиралися шанувальники спорту, щоб обговорити останні новини. У церемонії відкриття двотонного бронзового м'яча взяв участь сам Блохін, який забив свій 200-тий м'яч саме в першій столиці України.

 парк ім. Шевченка, Харків.






Пам’ятник винахідникам гасової лампи Часи гасових ламп уже давно пройшли. Однак, відвідавши Львів, можна познайомитися з винахідниками першого штучного освітлення. Тут біля кафе-музею «Гасова лампа» у бронзі увічнені їх фігури.

 вул. Вірменська, 20, Львів.




Пам’ятник галушці Страви з галушок заслужили особливу народну любов, не дарма ж Гоголь оспівував їх у своїх творах. Кажуть, що справжні галушки роблять тільки в Полтаві. Тут їх настільки сильно люблять, що присвятили цілий пам’ятник.

  пл. Соборна, Полтава.






Пам’ятник деруну. Галушки – не єдина улюблена страва українців. Наприклад, деруни є традиційним частуванням для Полісся. Тому в одному з міст Житомирської області вирішили встановити гранітний монумент, присвячений цій страві.

 парк ім. Островського, Коростень.







Скульптура «Колобки» Цей пам’ятникще називають «Закоханими колобками», хоч як такої назви він немає, так скульптуру нарекли місцеві жителі. Ці кумедні ковані фігурки дуже часто трапляються на весільних фотографіях.

  набережна у Дніпрі.








Пам'ятник «Друг» Пам’ятник, присвячений другу, оселився на одній із площ Кривого Рогу. Натхненням для створення бронзової композиції послужив мультфільм «Жив-був пес». Кажуть, якщо потерти вовку пузо і загадати бажання – воно неодмінно збудеться!

  пр. Поштовий, Кривий Ріг.




Скульптура «Їжачок у тумані» Ще один пам’ятник, присвячений старому радянському мультику, має назву «Конячка», хоча всі звикли називати його «Їжачок у тумані» і ніяк інакше. Кияни так сильно люблять цього персонажа, що взимку загортають його в непотрібний дитячий одяг. Напевно, не хочуть, щоб їжачок замерз, чекаючи на конячку.

  вул. Рейтарська, Київ.



Пам’ятник рюкзаку Це перший у світі пам'ятник, присвячений рюкзаку. Розміром майже з людину, він стоїть у дворі географічного факультету одного з львівських університетів. Згідно із задумом автора, цей наплічник служить символом єднання людей різних поколінь і національностей.

 вул. Дорошенка, Львів.





Пивний пуп Власник одного з львівських ресторанів увіковічнив, хто б міг подумати, пивний пут. Подія сталася у 2015 році та з того часу приваблює все більше туристів до міста Лева. Так от любов до мистецтва і пива.

  пл. Ринок 18, Львів.






Скульптури птахів у парку Київських інтелігентів Один із київських парків наповнено скульптурами різних птахів. Рибалочка, крук, сова і горобець втілюють в собі певний прошарок інтелігентів, яких, на думку автора, Костянтина Скритуцького, сьогодні фактично не залишилося.

 вул. Олеся Гончара,





Скульптура «Сажотрус» Львівський сажотрус сидить на димарі одного з місцевих ресторанів під назвою «Дім легенд». Під пахвою він тримає циліндр, і якщо закинути туди монету, то весь наступний рік вас буде супроводжувати пані Удача.

 вул. Староєврейська, Львів.







Пам’ятник сантехніку Бажання висловити подяку всім працівникам водоканалу надихнуло на створення цього пам'ятника. Тернопільський сантехнік – це збірний образ міського водопровідника і своєрідна данина важкій праці.

  вул. Кардинала Сліпого, Тернопіль.






Пам’ятник водопровідникові Пам’ятник, який завершує низку монументів, присвячених працівникам комунальних служб, у народі носить ім’я «дядя Вася». Це чавунна скульптура черкаського водопровідника. Він, до речі, єдиний професійний пам'ятник у цьому місті.

 вул. Ватутіна, Черкаси.





Пам’ятник каштанам Каштан – одвічний символ Києва. Тому, прогулюючись вулицями міста, не дивуйтеся, коли натрапите на бронзову копію цього дерева. Насправді, пам'ятник «каштанам, що розкрилися» символізує відродження, його присвячено всім мамам і їхнім дітям.

  вул. Михайла Грушевського, Київ.







Сад скульптур Харківський сад скульптур розташовано у самому центрі міста. Деталізовані композиції виконав відомий ізраїльський майстер Франко Мейслер. Ці фігури, безумовно, прийшлися до душі жителям Харкова і його гостям.

  вул. Сумська, Харків.







Монумент «Яйце життя» Незвичайна бетонна скульптура у формі яйця є під Києвом на виїзді з Іванкова. Цей монумент символізує життя і родючість землі, яка обов’язково відновиться після важкої «чорнобильської хвороби».

  вул. Поліська, Іванків.







Пам’ятник «Бичкові-годувальнику» Жителі Бердянська з особливим трепетом ставляться до азовського бичка. На цій рибі тримається економіка всього Приазов’я. Але вирішальну роль бичок зіграв під час голоду 30-тих років і в повоєнний час, врятувавши життя тисячі людей.

  пл. Приморська, Бердянськ.





Пам’ятник огірку Ніжинський огірок став першим пам’ятником овочу в усій Україні. Особливий посол, рецепт якого, за легендою, належав древнім грекам, прославив місто на довгі часи. Сама Катерина II вимагала до свого столу тільки ніжинські хрусткі огірки.

  вул. Шевченка, Ніжин.







Монумент «Слава помідору!» На вирощуванні помідорів спеціалізується весь Кам’янсько-Дніпровський район, що в Запорізькій області. Встановивши пам’ятник на центральній площі міста, жителі хотіли висловити свою подяку овочу-годувальнику.

  вул. Гоголя, Кам’янка-Дніпро







Пам’ятник заробітчанам Перший в Україні пам’ятник заробітчанам стоїть на одній з автобусних зупинок у Закарпатській області. Саме в цьому місці колочавці проводжають рідних і близьких, які прагнуть забезпечити нормальне існування своєї сім’ї.

  вул. Шевченка, Колочава.







Пам’ятник глядачеві Одеса – дивовижне місто. Так, один із міських музеїв вирішив присвятити пам’ятник своїм глядачам, розмістивши у дворі фігуру, яка символізує прагнення до духовних цінностей.

  вул. Софіївська,












На центральній площі Кам’янця-Подільського, поруч з міською ратушею, височіє оригінальна статуя – пам’ятник туристу. Скульптура, виконана із заліза, постала перед жителями та гостями міста на урочистому відкритті туристичного сезону. Нова пам’ятка добре вписалася в архітектурну композицію центру  на Ратушній площі.



Немає коментарів:

Дописати коментар