пʼятницю, 1 лютого 2019 р.


 Класика – для дітей.

Класики – для дітей книжкова полиця Пропонуємо увазі читачів серію книжкових смаколиків від класиків української літератури. “Апріорі – дітям” – так називається серія, започаткована у Львівському видавництві “Апріорі”. Кожна книга цієї серії дуже приваблива, багато ілюстрована, містить цікаві матеріали про життя і творчість того чи іншого письменника, світлини. Серія адресовується учням середнього та молодшого шкільного віку, а також можна  використовувати як додатковий матеріал на уроках літератури.





 Григорій Сковорода – дітям / упоряд. В.Шевчук. – Львів : Апріорі, 2017. – 88 с. : іл. – (Апріорі – дітям). У цьому виданні подано найпопулярніші твори поета і мислителя ХVІІІ століття Григорія Сковороди. Зокрема, його знаменита збірка “Сад божественних пісень”, інші, написані поза нею, вірші та художня проза, яка складається з байок та притч і є ніби ілюстративними причинками до його філософських писань.

Маркіян Шашкевич – дітям / укл. Р.Горак. – Львів : Апріорі, 2018. – 52 с. : іл. – (Апріорі – дітям). Вже сонце красно – Хвала-бо – встало, Бачте, як ясно Нічні, сонливі Мраки розбило; Боже, ах, Боже, То твоє діло! Такі прості й трохи незвичні для нас віршики написав Маркіян Шашкевич для першої української книжки для читання дітям, яку він назвав читанкою. Відтоді такі книжки й стали називатись читанками. А сталося це в ті часи (початок ХІХ ст.), коли освічені люди соромилися нашої мови, називали її хлопською. Не було в нас тоді ні свого алфавіту, ні своєї граматики. І цю традицію переломив Маркіян Шашкевич. Подвижницька праця і творчість зробили безсмертним його ім’я, воно назавжди увійшло до скарбниці української культури. До збірки, крім надзвичайно цікавого матеріалу про життя і діяльність Маркіяна Шашкевича, ввійшли його твори: читанка, байки, поезії, переклади.


 Леонід Глібов – дітям / авт. вст. ст. В.Горбатюк. – Львів : Апріорі, 2017. – 76 с. – (Апріорі – дітям). Веселі та дотепні загадки, загадки-акровірші, гумористичні твори, по - вчальні та викривальні, мудрі байки, вірші для дітей, ліричні поезії – все це увійшло до збірки “Леонід Глібов – дітям”. Автором вступної статті “До високої гори” є подільський письменник Василь Горбатюк. Надзвичайно цікаво, з художнім домислом розповідає він дітям про життя і творчість знаменитого байкаря. Декілька розділів присвячені тому періоду життя письменника, коли він жив і творив у Чорному острові на Поділлі. Матеріал супроводжується ілюстраціями, світлинами. Отож, ця книга буде хорошою підмогою при вивченні творчості Л.Глібова.


 Михайло Коцюбинський – дітям / упоряд. О.Волосевич. – Львів : Апріорі, 2018. – 75 с. – (Апріорі – дітям). М и х а й л о Коцюбинський – один з найцікавіших українських письменників. Друзі називали його Соняхом, бо над усе він любив сонце, квіти і дітей. У книжці зібрані найпопулярніші казки, оповідання та повісті Михайло Коцюбинського. А ще цінна тим, що містить цікавий матеріал про життя і творчість письменника, який супроводжується світлинами та ілюстраціями.





 Олександр Олесь – дітям / укл. О.Волосевич. – Львів : Апріорі, 2017. – 88 с. : іл. – (Апріорі – дітям). Український Гейне! Український Петрарка! Так називають Олександра Олеся – поета неймовірної популярності на початку ХХ століття. Але в радянській Україні його не друкували і лише після здобуття н ез а л е ж н о с т і твори Олеся увійшли до шкільної програми. Багато поколінь виросло з його “Ялинкою”: Раз я взувся в чобітки, Одягнувся в кожушинку, Сам запрігся в саночки І поїхав по ялинку. Яким же він був поет Олександр Олесь? Цікавий життєпис письменника знайдете на сторінках цієї книги. А далі – чимала добірка його творів: вірші для малят, колискові, лірика, казки, а також збірка історичних легенд “Княжа Україна”, яку він присвятив сину Олегу. Весь матеріал супроводжується світлинами та гарними ілюстраціями.


 Яськів Р. Дітям про опришків / Р.Яськів. – Львів : Апріорі. 2018. – 88 с. : іл. “Край синіх гір, що безмежним морем розливається біля підніжжя найвищих вершин, став колискою дивовижних культур… Ця земля завдяки своїм географічним умовам завжди кликала до себе відчайдушних сміливців, які не тільки виховували в собі гірський дух, а вчилися бачити красу, велич світу, в якому жили…” – такими словами розпочинається розповідь про опришків. Отож, це видання присвячено яскравому явищу в національній культурі – опришківству – лицарському ордену, що з давніх часів був охоронцем волі в Карпатах. Цікаво та переконливо розповідає автор дітям про те, що опришки були не тільки відважними воїнами, чиї славетні подвиги досі живуть в легендах і надихають молоде покоління, але й творцями українських традицій, які дивують світ своєю самобутністю. У книзі також йдеться про систему тілесного і духовного гарту воїнів-опришків, про військовий орден “Опришки”, про стратегію і тактику опришківських загонів та воїнів духу.


Немає коментарів:

Дописати коментар