середу, 20 листопада 2019 р.


20 листопада – Всесвітній день дитини.

 
20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Декларацію прав дитини. Декларація була розроблена англійкою Еглантін Джебб. Вона складалася з п’яти основних принципів, спрямованих, зокрема, проти дитячої праці і рабства, торгівлі дітьми та проституції неповнолітніх. Асамблея закликала своїх членів керуватися положеннями декларації з метою захистити дітей і поліпшити їх добробут.
Оригінал документа зберігається в міському архіві Женеви. Він підписаний делегатами Асамблеї, зокрема, Еглантін Джебб, Януша Корчака, Гюстава Адора, колишнього президента Швейцарської Конфедерації.
Десять принципів, сформульовані у документі, покликані забезпечити добробут і благополуччя усіх дітей. Вказані у Декларації права мають визнаватися за всіма дітьми без будь-яких винятків.

Як відзначається свято?

Цей день потрібно проводити весело і цікаво і дітям, і батькам – знайомитися з новими людьми, грати, їсти солодощі, отримувати подарунки і насолоджуватися життям. В день дитини влаштовуються концерти, фестивалі, співаються пісні, звучить музика, літають повітряні кульки. Виручені кошти від усіх заходів, звичайно ж, йдуть на
благодійність.
Небайдужі люди збирають іграшки та одяг, які стали непотрібними для виросли діток, і дарують дитячим будинкам або малозабезпеченим сім’ям. Існує безліч організацій, які можна віднести речі в хорошому стані, вони обов’язково стануть в нагоді іншим дітям. У деяких містах у цей день торгові компанії жертвують частину виручки в фонди і лікарні. 
А світові знаменитості влаштовують благодійні концерти. Це свято дитячого щастя й світового порозуміння. Щоб дитина виросла доброю людиною, у нього має бути щасливе дитинство.
У великому місті святкують день дітей дуже урочисто, у святі беруть участь меценати і держструктури. Прямо з ранку на вулицях ходять нарядні діти з квітами та кульками в руках. На площах влаштовують творчі конкурси з хорошими призами. Діти колективно відвідують зоопарки.
В цей день, а добре б і в інші теж, кожна дитина повинна відчувати себе потрібною і щасливою.

Всесвітній день дитини відзначається вже понад півстоліття по всьому світу. Це день братерства всіх дітей, розуміння, любові. Цілі свята спрямовані на добробут всіх дітей, щоб їх права дотримувалися, щоб вони жили щасливо, мали турботливих батьків і виросли достойними людьми.
Свято – це не тільки ряд розважальних заходів для дітей та батьків, які викликають бурю радості і море вражень. Це ще і різні акції, спрямовані на дотримання дитячих прав, поліпшення становища дітей, благодійні вечори, кошти від яких вручаються дитячим будинкам, лікарням. Святкування дня дитини звертає увагу на нагальні проблеми сучасного дитячого світу, а їх чимало. На різні заходи в цей день слід ходити з дітьми, щоб вони з раннього віку розуміли, що потрібно дбати про тих, хто народився в проблемній чи малозабезпеченої сім’ї, формували такі якості, як доброта і чуйність.
Кожен рік у світі помирають 11 мільйонів малюків, які не дожили і до п’ятирічного віку, десятки мільйонів дітей мають проблеми у фізичному і розумовому розвитку, у них немає можливості дорослішати, розвиватися і повноцінно жити. Так не повинно бути, адже діти – майбутнє кожного міста, країни, світу в цілому.
Дитячий фонд організації об’єднаних націй проводить роботу з питань здоров’я дітей від народження до юного віку. Конкретні кроки спрямовані на те, щоб забезпечити вагітних жінок необхідним наглядом досвідчених лікарів протягом всього періоду виношування, а також під час пологів; на знаходження можливостей для будь-якої сім’ї впоратися з багатьма хворобами самостійно, перебуваючи вдома; консультування з питань високого рівня охорони здоров’я.
Особливу увагу фонд приділяє тому, щоб діти, які втратили батьків, мали можливість отримувати правильний догляд і таку ж самодостатню життя і щасливе майбутнє. Вони, як ніхто інший, потребують підтримки і опіки. Це такі ж діти, вони нічим не повинні відрізнятися від тих малюків, яким пощастило мати батьків, адже їх вини у такому дитинстві немає.
Країни-члени ООН, що займаються боротьбою з дитячою смертністю, покращують обслуговування медичних установ, систематично підвищують рівень освітніх установ.
Спеціальний фонд ЮНІСЕФ надає хворим дітям матеріальну підтримку, містить дитячі будинки і притулки, проводить профілактику дитячого неблагополуччя, приймає заходи щодо зниження масштабів бідності.
Конвенція зобов’язує держави забезпечити дітям щасливе і благополучне життя, їх права повинні бути дотримані. Головний закон Конвенції – визнання дітей повноцінними і повноправними особами.
У батьків багато завдань – забезпечити дитину нормальними умовами для розвитку і здоров’я, дати йому гарну освіту, навчити тому, що стати в нагоді в житті, виховати характер, любов до навколишнього світу і людям, прагнення до прекрасного, вивести його у доросле життя підготовленим і таким, що відбувся. Однак не всі розуміють ці завдання. А хтось просто не помічає проблем чи вважає їх необгрунтованими і не вартими їх часу і сил. Але ж суспільство має бути здорово і духовно, і фізично, а це можливо завдяки пріоритетним завданням держави і самого народу. Тому і з’явився такий свято, він звертає погляди очей і сердець на дитячі проблеми і допомагає робити світ кращим. Зараз Всесвітній день дитини відзначають 145 країн.
На даний момент поширений дитячий травматизм на дорогах. Це відбувається з-за банального недотримання правил дорожнього руху, порушують їх як водії, так і самі діти. Освітні установи відіграють особливу роль у засвоєнні правил безпеки дітей на дорогах. Цьому питанню присвячується маса акцій, заходів, навчань. Дитина зобов’язаний засвоювати всі закони дорожнього руху, щоб бути в безпеці. Регулярно потрібно нагадувати і роз’яснювати ПДР дитині, пояснювати, наскільки це важливі знання в житті кожної людини. Якщо водії і пішоходи будуть відповідальні за свою поведінку, то дороги стануть безпечними.
Проблема дитячої наркоманії не менш жахлива і актуальна, ця страшна хвороба поширюється з неймовірною швидкістю. Батьки та держава повинні захищати дітей від цієї загрози, не дозволяти дитині вплутуватися в погані компанії, зайняти його цікавою справою, хобі, виховувати здорові звички, щоб навіть думок спробувати якусь травичку не було.
Жорстокість сьогодні є звичайною справою, навіть серед дітей. Багато в чому вони беруть приклад з батьків, сусідів, просто перехожих і чомусь хочуть стати такими ж. Щоб такого бажання не виникало, з ранніх років слід пробуджувати в душі дитини гуманність, співчуття, розуміння, співпереживання. Це завдання батьків, вихователів, вчителів. І не потрібно забувати про себе, адже дорослі цілком способи подавати добрий приклад дітям хоч кожен день.
Безмежно сумна проблема сьогоднішнього суспільства – покинуті діти. Причин такої неадекватної поведінки батьків може бути безліч. Держава має створити для цих малюків гідні умови існування, тут дуже важлива робота дитячих психологів, потрібно дати відчути дитині, що незважаючи ні на що він може прожити щасливе життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар