четвер, 30 липня 2020 р.


 31 липня свій день народження святкує англійська письменниця, сценаристка та кінопродюсерка Джоан Роулінг. Примітно, що у її персонажа, - головного книжкового героя 20 століття, який став справжнім феноменом літератури, - Гаррі Поттера сьогодні теж день народження.
До слова, книги про чарівний світ є найбільш продаваними за всю історію Великобританії, а світовий тираж саги склав рекордні 600 мільйонів екземплярів. До дня народження "мами Ро", як частенько фанати полюбляють називати письменницю, ми зібрали деякі  факти про Джоан Роулінг.
        Свою творчу діяльність Роулінг почала ще в ранньому дитинстві. Свою першу розповідь вона написала в 6 років: це була історія про кролика, який раптово захворів на кір. Але довести її до кінця вона так і не змогла. "Щоб навчитися писати, треба багато читати - тільки це і допомагає", - часто повторювала письменниця.
        У 80-ті роки Роулінг захоплювалася музикою - її улюбленим гуртом була The Smiths. Також майбутня письменниця слухала панк-гурт The Clash.
 Джоан Роулінг вигадала дементорів, коли у 25 років стала матір'ю-одиначкою після короткого "катастрофічного" шлюбу. Вона була в страшній депресії, а дементори - це найстрашніше, що може бути, адже залишити людину без позитивних емоцій, сил і щастя може не кожен. До речі, магли бачити їх не могли, але це зовсім не заважало дементорам нападати на них.
        В одному зі своїх інтерв'ю Роулінг розповіла, що її улюблений герой це Альбус Дамблдор, який до слова, їй часто сниться. До речі, у імені Дамблдор є своя передісторія - староанглійською воно означає "бджола", і автор вибрала його тому, що "уявляла, як професор наспівує собі під ніс".
"Дописавши книги про Гаррі, я зрозуміла, що персонаж, з яким мені хотілося б повечеряти, - це Дамблдор. Нам є що обговорити, і я була б рада його порадам. Думаю, кожному в житті хотілося б зустріти Дамблдора", - наголошувала Роулінг.
У 14 видавництвах не наважувались друкувати Гаррі Поттера. Головним мінусом було те, що Джоан - жінка, адже 11-річні хлопчики читати такого не будуть. А ось на 15-й раз видавництво "Блумсбері" погодилося на друк книги. Але тоді Джоан Роулінг попередили, що якщо продадуть хоча б три тисячі книг - це буде величезний успіх. До слова, понад 500 мільйонів екземплярів книги продано по всьому світу.
        Батьки Роулінг познайомилися в 1964 році на лондонському вокзалі Кінгс-Кросс в поїзді. Саме тому письменниця вирішила зробити платформу однією з найголовніших деталей оповідання, що стало даниною особистому сімейному "фольклору" письменниці. "Для мене Кінгс-Крос-дуже-дуже романтичне місце, найромантичніший вокзал виключно тому, що мої батьки тут вперше зустрілися. Я хотіла, щоб Гаррі добирався до Хогвартса поїздом, і, звичайно, він повинен був відправлятися з Кінгс-Крос", - пригадувала Джоан Роулінг.
        Зазвичай на створення персонажа надихають реальні люди, але як тільки вони виявляються у тебе в голові, вони перетворюються на щось інше. Професор Снейп і Гілдер Локхарт "почалися" як перебільшені версії знайомих письменниці людей. А ось Герміона - це проекція Роулінг. Саме тому патронус Герміони - улюблена тварина Роулінг - видра.
 Квідич - це одна з головних родзинок книги про юного чарівника. Виявляється, Роулінг придумала його також в момент душевних переживань. Вона посварилася з хлопцем, через що сильно переживала - пізніше вона говорила, що її стан можна було порівняти з тим, що відчуває чоловік, коли дивиться баскетбольний матч. І це допомогло їй придумати нову гру - письменниця накидала в записну книжку правила нової гри, діаграми, графіки, а також назви м'ячів: вона зупинила свій вибір на квоффлі, бладжері та снітчі.

Немає коментарів:

Дописати коментар