вівторок, 28 вересня 2021 р.

 

Дорогі друзі!

         Сьогодні ми вас познайомимо з неймовірними особистостями та талантами. Вони змінюють наше життя і всесвіт в цілому. Тому розповідаємо вам про книги, на сторінках яких описуються неймовірно цікаві та значимі історичні особистості.

       

  Джеймс  Глік.   Геній. Річард Фейнман: життя та наука.

Річард  Фейнман став одним із найвпливовіших фізиків сучасності. Архітектор квантових теорій, зухвалий молодий лідер групи творців атомної бомби, винахідник універсальної діаграми Фейнмана та вишуканий казкар. Його одночасно вважали  диваком і генієм. Він казав, що народився геть нічого не тямлячи і мав обмаль часу, щоби хоч якось це виправити. Це чудова книжка про блискучого нонконформіста, ученого нового типу, бунтівника  творчого духу, обдарованої особистості. Ви дізнаєтесь про нього не тільки як видатного фізика, а й майстра гри на бонго, зломщика сейфів і природженого шоумена. Книга прекрасно ілюструє, як Фейнман підняв фізику на принципово новий рівень і  перетворює її на престижну науку. Фейнман постає настільки цікавим, жвавим, загадковим і однозначно талановитим, таким яким його ще не знали.

         

Річард Мансон. Тесла. Винахідник сучасності.

Тесла відомий усім як людина, що розпочала еру електроніки та роботів. Задовго до інших він відчував перспективи змінного струму, передбачив стільникові телефони, радар та інтернет. Він поширював утопічні ідеї, серед яких встановлення зв’язку з розумними істотами на інших планетах та читання думок інших людей за допомогою обладнання. У книжці Річарда Мансона безліч історій про те, як Тесла візуалізував свої винаходи. Біограф детально описує незвичне  життя Тесли та описує цікаві факти. Наприклад, винахідник ніколи не потискав руку, йому потрібно було дев’ять серветок, коли він сідав обідати. Трохи згодом Тесла їв тільки білу їжу і спілкувався з голубами в Брайант-парку. Усі ці звички демонструють наскільки геніальні люди є нетиповими у буденному житті, але точно не роблять їх менш значимими. 

         

Кріс  Гедфілд . Посібник астронавта з життя на Землі.

Цю книжку написав канадський астронавт. Незвичну професію та  історія життя Кріс Гедфілд показав із зовсім іншого ракурсу. Він тричі побував у космосі й за цей час  устиг взяти участь у спорудженні МКС, ледь не втратив зір і став справжньою зіркою YouTube, виконавши у стані невагомості пісню Девіда Бові “Space Oddity”.  Гедфілд  розповідає про роботу в NASA та те, яким треба бути, аби астронавтика стала не тільки не професією, а й призванням. У книжці його історія про шлях до зірок: від початку дитячих мрій, що здавались нездійсненними, до неймовірного адреналіну, який він відчував за тисячі кілометрів від Землі. Історію життя Кріс описує проникливо й дотепно і настільки захопливо, що змушує читачів по іншому поглянути на власне життя та цінності, взлети і падіння. 

         

Річард Докінз.  Наука для душі. Нотатки раціоналіста.

Нова книжка Річарда Докінза — еволюційного біолога і відомого популяризатора науки. У своїх роботах він торкається таких тем, як псевдонаука, релігія, заперечення кліматичних змін, віддаючи належне складності та дивовижності світу природи. У книжці зібрані  різноманітні публікацій  Річарда,  від наукових статей  до особистої переписки. Усі вони написані з властивою Докінзу ерудицією, безжальною дотепністю і сповнені любові до світу природи.

         

 Деніел Сміт.
 Думати, як Стівен Гокінг.

Коротка біографія боротьби та піднесень Стівена Гокінга. Книжка про нетипового, але неймовірно надихаючого кумира мільйонів. Стівен зробив неймовірний внесок у світову науку, а його постать вплинула не тільки на наукове життя, його образ став справжнім культурним феноменом. У книзі Деніела Сміта — історія про нестримну боротьбу над собою, про те, що усі вади и та складнощі можна подолати. Біографія знайомить зі сміливими ідеями вченого і факторами, які вплинули на формування його особистості. Книжка також розкриє унікальний підхід Гокінга до вирішення важливих наукових питань. До того ж , у біографії Деніел Сміт дає зрозуміти читачам, що хвороба Гокінга стала його найголовнішим двигуном. Саме вона підштовхнула до розуміння, що час — найдорожче, що у нас є. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар