четвер, 11 листопада 2021 р.

 

Пригоди допоможуть не сумувати.

Осінні дні такі короткі, але пригоди можна продовжити вечорами, коли стемніє, тому обирайте одну з десятка класичних книг, перевірених часом і читайте.  Класика в багатьох людей асоціюється лиш зі шкільною програмою. Насправді ж класичні книги варто читати в будь-якому віці та не обмежуватися написаною програмою, а шукати щось своє.


Рей Бредбері. Напередодні Дня всіх святих / Дерево Геловіну  (The Halloween Tree), 1972 р.

Роман, який дуже добре передає осінню атмосферу. Ви підете з містером Смерчем в чудесну мандрівку до дерева з гарбузами всіх форм, кольорів та розмірів. Там ви дізнаєтеся про День всіх святих, обдумаєте життя та смерть, згадаєте предків. Насправді ж книга ще й розповідає про справжню дружбу та самопожертву.


Чарльз Дікенс . Пригоди Олівера Твіста (Oliver Twist, or The Parish Boy’s Progress), 1839 р.

Добра та натхненна книга про юного хлопчика-сироту вже понад 50 років і перевидається, і отримує нові екранізації. Олівер попри складне життя зберіг у собі найкращі людські якості. Цей персонаж може повернути віру в людей та добро, розчулити серце. Роман став одним з найвідоміших творів Чарльза Дікенса, описи Лондона з боку «низів» суспільства знайомлять з містом зовсім з іншого боку.


Марк Твен. Жанна д’Арк (Personal Recollections of Joan of Arc, by the Sieur Louis de Conte), 1896 р.

Жанна д’Арк — дівчина, яка стала символом Франції та боротьби. Роман нарешті доступний українською мовою. Сам Марк Твен готувався до написання твору довгих 13 років, і дуже серйозно поставився до висвітлення історії Орлеанської діви. Це був останній його завершений роман. Через славу гумористичного письменника, автор видав твір за переклад спогадів пажа Жанни д’Арк.


Артур Конан-Дойл. Етюд у багряних тонах (A Study in Scarlet), 1887 р.

Перший вихід Доктора Ватсона та Шерлока Холмса у світ. Холмс не втрачає своєї популярності багато років, чому свідченням є успіх нових екранізацій історії. Та радимо таки спочатку почитати оригінал. Лондон — місто, яке наче постійно має осінній настрій, дощі, тумани. У цьому його шарм, як і в неймовірних розслідуваннях Холмса.


Джек Лондон.  Мартін Іден (Martin Eden), 1909 р.

Постійні пригоди й випробування з юного віку зробили з Джека Лондона геніального письменника. Цей твір є частково автобіографічним: звичайний моряк Мартін Іден закохався в дівчину з багатої сім’ї та хоче ціною будь-яких зусиль добитися прихильності. Заради мрії про кохану Мартін змінює життя та стає письменником, але навряд ця стежка принесе йому істинне щастя. Роман про творчість, кохання і пошук свого місця в цьому світі.

 


Ґабріель Ґарсіа Маркес.  Осінь патріарха (El otoño del patriarca), 1975 р.

Це історія невеликої країни на березі Карибського моря та збірного образу правителя з різних диктаторів світу. Диктатор вже 100 років при владі після воєнного перевороту. Він вже й забув, коли почалося правління. У Диктатора є безмежна влада, з якою нічого не можна зробити. Завдяки книзі можна розширити кругозір, відчути, як живеться в інших країнах при диктатурі. Може, вам навіть вдасться співпереживати Диктатору, який водночас має все і нічого.

 

Емілі Бронте.  Буремний перевал (Wuthering Heights), 1847 р.

Любов і ненависть, моральні дилеми й важкі рішення наповнюють цей роман. Любов сироти Хіткліфа та дочки господаря «Буремного перевалу» Кетрін притягує та зачаровує. Книгу називають найромантичнішим романом, еталоном англійської класичної літератури. Свого часу твір перевернув літературний світ, адже кохання тут зображено з іншого боку. Диявольська пристрасть, почуття можуть перетворити життя на пекло. Чи вартує це коротких митей щастя?


Річард Бах. Чайка Джонатан Лівінгстон (Jonathan Livingston Seagull), 1970 р.

На що ви готові піти на шляху до мрії? Якою б вона не була, натхнення десь брати треба, і цей філософський твір допоможе. Чайки не літають, мов соколи. Все життя вони рибалять і живуть лише зграєю. Тільки якщо це не наш чайка Джонатан. Він мріє про польоти, швидкість і висоту, до повної втоми вчиться літати та робити маневри в небі. Зовсім сам, без будь-якого розуміння від родичів, які постійно розповідають, як треба жити. Навіть маленька чайка змогла повірити в себе, зробити зусилля та стати мрійником і новатором попри тиск «чайкової спільноти». Вийде і у вас!


Ернест Гемінґвей. Свято, яке завжди з тобою (A Moveable Feast), 1964 р.

Ідеальна книга, щоб відчути атмосферу Парижа, яким він був на початку XX століття. Це книга спогадів самого Гемінґвея про тодішнє життя, перші проби пера та життя з дружиною Хедлі. З книги можна дізнатися не лише про автора та місто, а й побачити портрети інших популярних письменників: Алістера Кроулі, Френсіса Скотта Фіцджеральда, Гертруди Стайн. Сама книга з’явилася із записок письменника в блокноті й видана була вже після його смерті.


Луїза Мей Олкотт.  Маленькі жінки (Little Women), 1868 р.

Роман по чотирьох сестер та їх непрості долі. Усі сестри різні за характерами та шляхом, просто маленькі жінки. Під час читання можна співпереживати кожній, захоплюватися простими американськими дівчатами, які живуть у непростий воєнний час. Водночас можна і подумати про життєві цінності: благородність, вірність, кохання.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар