четвер, 31 березня 2022 р.

 

Дорогі друзі!

 

До вашої уваги книги, які допоможуть триматись в сучасних умовах, не падати духом,  отримати заряд від української книги і черпати натхнення.

Обирайте сильні твори – про війну, романтику, кохання, подорожі й думки про вічне. Книги українською  - як і українська літературна традиція – явище хоч і молоде, однак, цілком сформоване і самобутнє. Причин тому чимало, та головна з них – непроста українська історія. Народне лихо це  – родючий ґрунт для виникнення генерації талановитих людей. Наша воля – найнезламніша в Європі, а слово – "найбронебійніше" у світі! Деякі з творів сонячні й переповнені любов’ю та спогадами, є й такі, що показують життя не з кращого боку, але без недомовок і прикрас.


Роман Малиновський. Солодке Життя. 2021.

Тринадцять історій різних людей, які поєднує настрій та роздуми про людську природу. Кожен герой познайомить вас зі своїм внутрішнім всесвітом та покличе в подорож. Оповідання автора схожі на кіно, й справді переносять читача у різні квартири, потяги, літаки, міста й континенти. Просто зануртеся у солодке й не зовсім життя та розгадуйте характери персонажів й свої власні загадки.


Тарас Прохасько. Бо так є. 2021.

Масивна книга з дуже короткими нотатками й оповіданнями. Структура книги розроблена як водяний годинник клепсидра. Однак, як саме вимірювати час — вирішувати вам: по краплі відміряти воду чи відкрити кран на повну силу і жадібно здобувати нову їжу для мозку.



Галина Крук.  Хто завгодно, тільки не я.  2021.

Про карантин, втрати, переживання і розмаїття інших почуттів. Оповідання авторки незвичайні й правдиві. В деяких власних почуттях складно розібратися, важко сказати правду собі, а ця книга “ріже” по живому й показує досвід різних людей у непростих ситуаціях. “Хто завгодно, тільки не я” — це насправді про кожного з нас.




Надійка Гербіш. Теплі історії до кави. 2012.

Світла книга про усі наші людські почуття, любов до дому, подорожі й терпку каву з солодким шоколадом. Герої оповідань складають маршрути, не забувають спинитися, щоб послухати вуличну музику, люблять свій дім та котів й завжди готові прийняти гостя. Світ тут майже ідеальний, але кому не завадить шматок натхнення й оптимізму?



Вузлик на пам’ять. Історії та спогади про бабусю. 2019.

Наші близькі живуть в історіях, і, певно, немає кращого способу зберегти найтепліші та щемкі спогади, ніж у книзі. Цю збірку створили багато авторів та авторок, але в кожному оповіданні бабуся та сама, рідна. Любить пекти хліб чи пироги, обіймати внуків і створювати затишок. Кожен спогад хочеться перетворити на вузлик на пам’ять.



Тамара Горіх  Зерня. Доця. 2019.

         Зібравши реальні історії людей зі Сходу та власний болючий досвід, українська волонтерка створила неймовірний роман про любов, відчай та війну. У головної героїні немає імені, сім’ї, дому та речей, які вона любила. Натомість є відчай та мужність, які роблять її справжнім воїном на полі палаючих ілюзій.


 
Володимир Лис. Століття Якова. 2010.

         Нарешті ми застали той час, коли популярні книги українською почали екранізувати. Роман “Століття Якова” розповідає історію, яка одночасно здається фантастичною і реальною. Старий Мех, віковий дід із сивою бородою, спостерігав за тим, як змінюються держави і режими. Російська імперія, УНР, Польща, СРСР і сучасна Україна. Дитина, підліток, юнак, чоловік, а тепер похила людина. Яків не просто спостерігав за часом, а плинув разом з ним, отримуючи один за одним удари долі. Війни і особисті драми пройшли, залишивши після себе душевні рани і тяжкі спогади...

 

Дарина Гнатко. Притулок семи вітрів. 2020.

 

Чудова манера письма, читання не нудне, захопливий сюжет. Від роману неможливо відірватися. А ще любов авторки до героїв кріпаків та кріпачок, панів. Проте можливо такої літератури і не вистачає сучасній українській літературі. Це не просто розповіді про тяжке тижня поневолених селян, це також і історії кохання простих людей до панів та навпаки. Історія пристрасті та втрат. Захоплива історія кохання, втрат та прокляття від Дарини Гнатко занурює нас у давні часи панства і кріпацтва.



Анастасія Нікуліна. Зграя. 2018.

         “Зграя” – це про підліткове життя, коли тіло і душа прагне свободи. Герої роману знаходять спосіб її отримання – паркур. Небезпечне мистецтво випробування можливостей тіла для подолання перешкод, висоток за висотками. Адже разом вони непереможні, разом вони – зграя. Та чи зможе зграя подолати випробування, яким для них стане Таша?

 


Василь Шкляр. Спів божої пташки. 2020.

         Романи Василя Шкляра і через півстоліття залишаються актуальними. Письменник, який описав найжахливіші події та найбільші звершення нації. Роман “Спів божої пташки” це перевидання раннього роману “Ностальгія”, що був написаний після вибуху ЧАЕС. Простий чоловік Микола, який втрачає жагу до життя, покидає роботу та має намір вирушити в таку собі “відпустку” за натхненням. Проте, все обертається проти нього і його сім’ї, коли він зустрічає жінку, яка змінює все. Роман, повний ностальгії та печалі, який по праву може очолювати вітчизняний умовний список "найпопулярніші книги".

 

 
Богдан Савлюк. Орден Місяця. 2020.

         Запитаєте, що почитати українською? Ну, припустімо, одну із кращих пригодницьких книг - сучасну історію про таємничі ордени, світові змови та могутній магічний артефакт. Такий варіант вам підходить? За давньою легендою, існує найбільше джерело потаємних знань – щоденник самого Ісуса, який оберігає орден Місяця, заснований ще Богданом Хмельницьким. Звичайний вчитель історії натрапляє на згадки про щоденник, відомий ще як “Джерело Q” в древніх записах, і може попередити орден про небезпеку. Сучасна гостросюжетна пригода, в якій будуть і небезпеки, і випробування, і магічні знаки, і, звісно, кохання.

 


Андрій Кокотюха. Справа отамана Зеленого. 2019.

         Україна на світанку 20 століття. 1919 рік, розпал радянсько-української війни. Автор вихопив з історичного полотна останні миті існування гетьманату як явища. За сюжетом, чудернацькі примхи долі змушують двох антагоністів раз-по-раз рятувати один одного. Та вічно так тривати не могло. І ось, доленосний випадок стався: хтось має зостатись живим, а хтось – агинути. Автор дозволяє читачу обирати між двома, але історична правда робить вибір за нас...



Наталія Гурницька. Багряний колір вічності. 2019.

         Приклад нетипового, але від того не менш захоплюючого любовного роману. Події відбуваються в одному лише Львові, але у різні роки. Доля головної  героїни  Ірени навіки з’єднана з коханням, яке криє в собі страшні таємниці та несе випробування, від яких аж хочеться зневіритись.



Наталія Матолінець. Керамічні серця. 2020.

        Фантастична новинка від відомої Наталії Матолінець запрошує в свої чарівливі та стрімкі пригоди. Герої повісті: безрідний та безсилий Канре, який служить маестрам і не має права підводити очі, та бездоганний Жаррак, головна зброя Сонцесяйного і надія одного із найславетніших та найсильніших родів. Їхня зустріч випадкова, проте, всі ми знаємо – випадковості не випадкові.

З цієї зустрічі зав’язується дружба, яка допоможе героям боротись із усіма викликами долі. А їх буде чимало – країною шириться невідома смертельна недуга, нависла загроза війни, ширяться змови. Та чи зможуть вони боротись за честь і справедливість в світі, де панує лише жорстокість, а править всіма – бездушність керамічних сердець?

 

 
Наталія Щерба. Лунастри. 2016.

        Ще одна трилогія, яка не залишить байдужим підлітка. В центрі сюжету – звичайний хлопчик, якого чекають незвичайні пригоди. Волею випадку він дізнається про прихований світ, в якому живуть астри та лунати. І знаходить друзів, з якими йому доведеться пройти небезпечний шлях. А в кінці – зробити доленосний вибір між холодним Місяцем та гарячими зорями, чорним і білим драконами, життям та смертю. Дитяча книга про недитячі рішення та магію, яка є і в нашому світі.

 


Любко Дереш. Пісні про любов і вічність. 2014.

         В подорожі можна їхати з другом, можна рушати у коротку відпустку, але є ще один вид: подорож у пошуках себе й сенсу. Коли втрачати вже нічого, лишається стати мандрівним філософом та знайти власне “я”.

 


Олена Макарчук. Листи до Фроди. 2021.

        Саме листи до богині кохання Фроди пишуть на фронті. На війні є місце для кохання та щирих почуттів, але так само і для зрад. Стосунки в цій збірці показані не ідеальні: люди зраджують та часто не цінують коханих, дружин та чоловіків, вигадують романтичні образи, спираючись на фейсбук, і готові з головою ринути в гріхи. Легше приймати ці події, коли про них пишуть закордонні автори, але тут рідний Київ, Харків і звичні нам декорації без жодних прикрас, тож обманути себе не вийде.


Ольга Саліпа. Теплі історії про справжнє: як бути щасливим попри все. 2021.

Коли чаша терпіння переповнена, все довкола втратило кольори й смак, ця книга може виручити. Кожне оповідання показує нам любов, дружбу та міцну родину. У деякі історії чи ідеальність важко повірити, але ці події точно мають місце у житті та наших мріях.




Міла Іванцова. Скринька з оповідками. 2018.

        Хотіли би побачити себе в ролі героя книги? Спробуйте знайти щось рідне на сторінках цієї. Кожен з нас у певний час міг проживати любов, складні ситуації, моменти, коли треба рухатися вперед та зробити крок до щастя. Ключовими персонажами стали звичайні люди, яких ми щодня бачимо на зупинках і вулицях міста, та навіть котики.


25 есе про головне. 2020.

        Короткі есе з глибоким змістом: про життя авторів, творчість, Україну, життєві уроки та вміння в малому розкрити цілий Всесвіт. Загалом, кожен із 25 сучасних письменників висловив думку про те, що ж головне в житті. Один такий твір може врізатися в пам’ять, змусити переосмислити сенс буття й змінити ваші думки. Не обов’язково читати тисячу сторінок, іноді достатньо однієї. Серед авторів: Сергій Жадан, Олександр Бойченко, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович, Лесь Белей, Петро Мідянка, Катерина Бабкіна, Оксана Забужко, Тарас Возняк.

Марк Лівін. Зелена, 19. 2020.

        У цій книзі дві повісті та два невеликих оповідання. Їх всі об’єднують роздуми дорослої людини, яка повертається в дім дитинства. Мабуть, багато хто переживав момент, коли на очі накочуються сльози, бо квіти біля дому так само пахнуть, речі лежать на тих же місцях. Однак, весь смуток за дитинством, спогади варто перетворити на щастя. Зрештою, всі ми виростаємо й уже ніколи не станемо тими ж безтурботними й маленькими.



Катерина Бабкіна. Мій дід танцював краще за всіх. 2019.

          Шкільні знайомства можуть залишитися із нами на все життя. Не замислювалися, ким тепер став хлопчик з сусідньої парти чи старий приятель? Може здаватися, що ви давно це прожили й забули, але минуле завжди впливає на нас. В оповіданнях поєднані історії п’яти родин, усі вони змушують нас подумати про втрати, любов, можливості, які дає життя.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар