середу, 6 липня 2022 р.

 

Тайм-менеджмент для повсякденного життя. Лайфхаки, як організувати свій час.

У вас буває таке відчуття, ніби цілий день чимось займався, але нічого корисного не зробив? Або ж навпаки: не встиг взятися за жодну справу, а надворі вже ніч. Якщо вам також часто буває незрозуміло, куди дівається час, то ця добірка порад допоможе розібратися. Застосуйте кілька порад у житті, одразу після прочитання, і в добі з’являться зайві 2-3 години. Точніше, не зайві, а знову віднайдені.

Пишіть список найбільш термінових завдань на завтра.

Але зважте, що список завдань повинен бути рівноцінним можливостям. Тобто, розраховуйте сили й пишіть те, що реально встигнути зробити за один день. Чому саме звечора? Це допоможе структурувати думки перед сном. Ви не будете планувати подумки, бо все вже записано, а значить простіше буде заснути. Також, нічого не забудете на ранок.

 Вносьте заплановані справи у календар.

Крім плану завдань на день, варто записувати зустрічі чи події, дату яких ви вже знаєте. Через 2 тижні лекція? Через 5 днів зустріч з друзями? Через 3 тижні до батьків в гості? Запишіть все це у календар. Так будете знати, на які дні вже не варто планувати щось додаткове, а в які можна виконати більше справ. Це допоможе уникнути періодів, коли всі справи навалюються одразу в той же час.

Створіть графік звичок.

Прокидатися щодня в певний час, виділяти певні години на відпочинок, інші на роботу, дзвінки та хатні справи. Коли завдання повторюється систематично, на нього часу витрачається менше та й морально простіше налаштувати себе.

Відстежуйте затрачений час.

Є купа спеціальних додатків, але можна користуватися просто годинником чи таймером. Відстежуйте час, затрачений на робочі завдання, на хатні справи, на відпочинок. Це допоможе зрозуміти, куди витрачається найбільше годин.

Фіксуйте цілі та мотивацію.

Записуйте не лише справи, а і якого результату ви від цих справ очікуєте. Наприклад, витрачаєте більше часу на роботу, бо хочете збільшити дохід на 20%. Чи вчите англійську щодня по 1 годині, бо через рік хочете скласти іспит. Якщо розумієш, навіщо щось робиш щодня — простіше фокусуватися навіть на найдрібніших завданнях.

Аналізуйте свої нотатки.

Важливо не лише записувати, куди витрачається час, а й аналізувати цю інформацію. Чи не забагато часу йде лише на роботу? Чи не забирають соцмережі у вас ті години, які можна виділити на навчання? Подивіться, чи цілі на майбутнє збігаються з тим, на що ви витрачаєте свою енергію.

Час проведений в соцмережах.

Коли йдеться про обмеження часу, проведеного в соцмережах, то простіше сказати, ніж зробити. Адже постійно приходять якісь сповіщення, треба відповісти в робочому чаті, тощо. Але є дієвий метод: виділити певний час на перевірку повідомлень та перегляд стрічки новин, а в інший час займатися своїми справами. Коли не будете щогодини перевіряти пошту, повідомлення та пости в соцмережах, то збережете щонайменше годину часу щодня.

Не варто займати час справами повністю.

Скільки б завдань не було, всі їх переробити за день нереально. Але цілком реально отримати невроз та емоційне вигорання від такого графіку. Завжди знаходьте 2-3 вільних години на відпочинок. Адже тільки після перезавантаження ви зможете знову швидко і повноцінно виконувати свої щоденні задачі.

Навіщо шукати час?

Як і з метою та мотивацією щодо ваших теперішніх завдань, варто визначити: а для чого вам більше часу в добі? На що ви хочете його витратити натомість? Почати вчити нову мову, більше часу проводити з родиною, більше читати? Якщо будете розуміти ціль, то буде менше спокуси розтрачати вільний час на дрібниці.

Підвищення ефективності.

Уявімо, що ви зрозуміли, куди дівається ваш час. Склали списки завдань і цілей, витрачаєте енергію тільки на корисні справи. Але все одно важко відчуваєте, що встигати з усім справлятися важко. Тоді слід звернути увагу на те, як ефективніше виконувати ті завдання, які є у вас щодня. Варто зрозуміти свої продуктивні години для розумової праці чи для фізичної. Забрати фактори, які відвертають увагу від роботи та сповільнюють темп.

Плануйте, слідкуйте за часом та аналізуйте свій життєвий ритм - і зможете отримати більше з кожного дня.

Ми зібрали для вас найкращі книги з тайм-менеджменту, які допоможуть правильно розподіляти час і, відповідно, стовідсотково поліпшать ваше життя. У вивченні такої науки, як тайм-менеджмент, книжки — ваші найкращі помічники. Недостатньо просто дивитися на успішних людей і надихатися ними. Потрібно знати секрети й тонкощі підпорядкування часу. Повірте, 24 години в добі цілком вистачає на роботу та повноцінний відпочинок. Головне — не просто прочитати поради фахівців, а й застосовувати їх на практиці.


Альона Попова
. Як приборкати час? 32 ідеї тайм-менеджменту для дітей.

Збірник практичних порад для батьків щодо того, як грамотно організувати час їх улюблених чад. На думку Альони Попової, відомого дитячого психолога, навіть в самому ранньому віці з дитиною необхідно проговорювати, який зараз час доби. Бо це в подальшому може створити хороші звички щодо використання свого часу. Добре створювати такі ритуали відразу, адже у малюків режим більш-менш однаковий, і для них важливий порядок подій, що відбуваються в їх житті. Якщо вас хвилюють питання, як залучити дитину до правильного розподілу часу, як вкласти в його голову батьківський інструментарій майбутньої успішності, вам обов’язково варто прочитати цю літературу. Загалом, книга містить 32 підходи до оволодіння мистецтвом тайм-менеджменту для дітей від 1.5 до 6-ти років.

 

Ніна Звєрева
Світлана Іконникова.Тайм-менеджмент. Як усе встигнути?

 Уміння планувати свій час і ранжувати завдання за пріоритетами — це одна з основних навичок, необхідних для досягнення успіху.

Що раніше дитина навчиться грамотно організовувати свій час, то спокійніше і ефективніше пройдуть її шкільні роки і то більш радісне, насичене і наповнене подіями життя вона проживе.
Із цією книжкою ваша дитина опанує всі технології тайм-менеджменту, сфокусувавшись на розвитку найважливіших soft skills.
Тайм-менеджмент — технологія управління часом.
«Але хіба це можливо? — запитаєте ви. — Адже час плине сам собою!»
Прочитавши цю книжку, ваша дитина дізнається, як приручити час і використовувати кожну мить із користю і задоволенням!

У цій книжці дитина отримає відповіді на найпопулярніші питання:
— Чому одні встигають усе, а інші нічого?
— Навіщо потрібен розпорядок дня?
— Як робити уроки швидко?
— Сови і жайворонки — правда чи міф?
— Що значить «їсти слона шматочками»?

У кожній з 10 глав цієї книжки ваша дитина знайде круті лайфхаки, корисні фішки і цікаві завдання.


Дональд Рос. Не читайте цю книжку. Тайм-менеджмент для творчих людей.

Якщо вам здається, що у творчості немає місця порядку та планування, ви помиляєтеся. І ця книга — прямий тому доказ. Автор докладно досліджує наші звички та спосіб життя і розповідає, як підійти до організації свого часу так, щоб його вистачало на творчість. Це видання, до речі, буде корисне не лише творчим людям у класичному розумінні цього поняття. Дизайнери, домогосподарки, менеджери — усі ми так чи інакше розвиваємо своє творче мислення та потребуємо порядку в голові і у справах. Книжка ідеально підійде тим, хто постійно генерує безліч ідей, які так і залишаються нереалізованими. Вона допоможе створити із хаосу думок порядок та з нового ракурсу поглянути на створення реєстру справ (чого лишень вартий пункт “справи для невиконання”).


Ден Кеннеді. Безжальний тайм-менеджмент. Візьміть своє життя під контроль.

Що робити, якщо вам не до принципів позитивної психології? Як побудувати бізнес, правильно організувавши кожну секунду? Якщо попередня книга розглядає тайм-менеджмент як інструмент для продуктивного та щасливого життя, то в цій роботі автор зосереджується саме на успішності та організації роботи. “Безжальний тайм-менеджмент” - ідеальний посібник і для початківців, і для досвідчених підприємців. Він покаже, на що зосереджувати свою увагу, як правильно встановлювати дедлайни і вкладатися в терміни. І головне — як знайти час на реалізацію всього задуманого. До речі, якщо вам сподобається ця книга, ознайомтеся зі ще однією роботою цього ж автора - “Безжальний менеджмент”.

Лора Вандеркам. Я знаю, як їй все вдається. Тайм-менеджмент успішних жінок.

    У сучасному світі жінкам досі ще буває складно балансувати між побудовою кар’єри та особистим життям. І річ не лише в соціумі, який на все має свою позицію (не завжди підходить конкретній людині). У цій книзі авторка зробила на перший погляд неможливе — проаналізувала розпорядок дня та життя десятків успішних жінок, дуже детально розібрала їхні принципи організації часу, щоб зрозуміти, як вони змогли балансувати між сім’єю та роботою і домогтися успіхів в обох цих сферах. Книга не просто дасть поради з планування, а й надихне на зміну життя, покаже, що завжди можна знайти гармонію, і для цього не обов’язково відмовлятися від того, що для вас важливе.

 

Джейн Б. Бурка і Ленора М. Юен. Прокрастинація. Чому ви вдаєтеся до неї і що можна зробити із цим вже сьогодні.

У книгах, присвячених тайм-менеджменту, часто описують принципи, що дозволяють стати більш продуктивним. Однак це не працює з людиною без мотивації. Що ж робити, якщо перед вами всі інструменти і дедлайни, які вже буквально “горять”, а ви й далі прокрастинуєте? З цією проблемою насправді стикаються безліч людей. Прокрастинація знайома всім — від школярів і студентів до топменеджерів великих компаній. Однак не всі знають, що з нею можна легко впоратися. Авторки книги — психологині, які вивчають особливості роботи нервової системи та вплив мотивації на продуктивність. На сторінках ви знайдете десятки рекомендацій, які легко інтегрувати в життя і які точно допоможуть припинити відкладати справи на останній момент.

 

Девід Аллен. Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу.             

    У 2001 році Девід Аллен написав свою найпопулярнішу книгу “Getting Things Done”, яка незабаром була перекладена понад 30 мовами й набула розголосу в усьому світі. Через кілька років автор проаналізував свій бестселер і вніс у нього корективи відповідно до актуальних опублікованих досліджень. У результаті вийшло доповнене видання книги, яка колись вразила світ і вплинула на принципи організації роботи в компаніях. Тут ви не знайдете “води” й непотрібних роздумів — усе максимально структуровано і по суті. Це ж і є головний принцип письменника: він радить навчитися концентруватися на найважливішому, миттєво реагувати на те, що відбувається, і при цьому відчувати контроль над своїм часом.

 

Браян Трейсі. Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час.

Вважається, що для того, щоб вийти із зони комфорту, спочатку в неї потрібно потрапити. Однак це всього лише стійкий вираз. Насправді поняття “comfort zone” не стільки про комфорт, скільки про існування в контексті, який не дуже хочеться міняти. Як, скажімо, про остогидлу роботу, яку ліньки кидати, адже доведеться витрачати час і сили на пошуки нової (і не факт, що ці пошуки увінчаються успіхом). Однак, якщо продовжувати сидіти в такій зоні комфорту, то ні про який саморозвиток не може йтися. Саме цю думку намагається донести автор на сторінках своєї книги. Ця робота — “чарівний стусан”, який додасть сміливості і спонукає подивитися на своє життя по-новому, зрозуміти, що ж вам потрібно для щастя та відчуття успіху. А практичні рекомендації допоможуть дрібними кроками вийти із зачарованого кола та “зони комфорту”, у якій комфортом керує страх.

 

Кріс Бейлі.  Рік продуктивності. Експерименти із часом, увагою та енергією.

Скільки авторів, стільки й методик саморозвитку та планування. Як же в усьому цьому розмаїтті обрати те, що вам справді підходить? Автор роботи — Кріс Бейлі — довго розмірковував на цю тему. Він вирішив перепробувати на собі найпопулярніші методики тайм-менеджменту, описані справжніми гуру в цій сфері. Щось було не надто складним — наприклад, відмова від смартфона або медитація. А щось вимагало значних зусиль — скажімо, спроба жити в повній самоізоляції (до того, як це стало мейнстрімом). Які ж рекомендації спрацювали, а які — ні? Усі відповіді ви знайдете в цій книжці. Автор не лише описав, а й систематизував усі корисні поради, зібравши 25 ефективних способів стати продуктивнішим і нарешті розібратися із завалами на роботі та в житті.

 

Ґреґ Маккеон. Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети.

    Чи можна бути в двох місцях одночасно? Очевидно, що ні. Тож чому ми постійно намагаємося зробити одночасно дві чи навіть більше справ? Від цього страждає не лише наш організм (працюючи в постійному стресі), але й загальна продуктивність. Есенціалізм — мистецтво, зосереджене на вмінні відокремити «зерна від полови» і визначити пріоритет у роботі чи творчості. Адже напрочуд важливо правильно розподілити свою енергію і робити те, що вам справді потрібне, а не відволікатися на тисячі дрібних і часто неважливих завдань. Ця книга підійде всім фахівцям і навіть студентам чи домогосподаркам. Бо так чи інак, а всі ми іноді відчуваємо, що зробили багато, а результату немає, і що 24 години в добі — це катастрофічно мало (спойлер: ні, не мало, головне — виділити важливе і другорядне).

 


Джейк Кнапп, Джон Зерацкі. Знайти час. Як щодня фокусуватися на тому, що справді важливо.

         Принципи цієї книги нагадують думки, описані в попередній роботі з нашого переліку. І це найголовніша проблема сучасності: ми неправильно використовуємо найцінніший і, що важливо, обмежений ресурс — наш час. Кому буде корисна книга? Усім, хто бодай раз замислювався, що хтось краде його час, а також тим людям, які вбиваються на роботі, але в кінці дня навіть не можуть сказати, що вони зробили, позаяк не помічають результату. Тут ви знайдете не лише рекомендації з планування. Головний акцент автори роблять на тому, що тайм-менеджмент може допомогти в поліпшенні якості життя в цілому. Ви зможете виділити час не тільки на роботу, але й перерозподіляти або делегувати завдання, отримуючи дорогоцінні години і хвилини на те, щоб займатися тим, що дарує вам радість.

 

Ґері Келлер, Джей Папасан. Одна справа. Як робити менше, а встигати більше.

Завершує наш перелік книга, яка довго перебувала в рейтингу найкращих книжок з тайм-менеджменту й отримала позитивні рецензії від багатьох критиків. Вона також отримала визнання на “Goodreads” як бізнес-книга на всі часи. Автори пропонують боротися з принципами багатозадачності, які панували в бізнесі кілька років тому. Великі дослідження довели, що ефективність та результативність залежать у тому числі й від того, як сильно ми концентруємося на досягненні конкретної мети. А значить — на кожному відрізку життєвого шляху (чи це плани на рік, а чи на добу) потрібно виділити одну найголовнішу мету і завдання, досягнення якої буде в пріоритеті. Просто почніть з головного — і ви побачите, що реалізувати задумане може бути набагато простіше і швидше, ніж ви припускали.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар