пʼятницю, 12 травня 2023 р.

 

Книги про геніальних, розумних, міцних духом українців.

 

Українці щодня доводять свою міць світу. Міцними духом, розумними, геніальними були й тисячі наших предків. Саме українець Іван Пулюй створив рентген, Сікорський – “залізних птахів”, себто, гвинтокрили й літаки з незвичайною конструкцією. У всьому світі виконують “Щедрика” Леонтовича та захоплюються картинами Айвазовського, а балет Сержа Лифаря підкорив не тільки французьку публіку. Кожен з видатних людей України достойний цілої книги чи навіть томів. Історію творять не події, а люди, які ці події пережили. Кожна маленька й велика подія їх життя є частиною більшого. Художники, поети, винахідники, актори, театрали, науковці, майстри, просто селяни чи містяни — кожен вніс лепту в хід подій. Видатні українці надихають, допомагають краще вивчити історичну епоху через їх досвід. Досліджуйте та знайомтеся із нашими супергероями.  Отже, читайте про видатних українців

Десяток вартих прочитання книг про видатних українців зібрали у статті. Обирайте та не зупиняйтеся на цих виданнях.



Скицька Уляна . Ми з України. Історії про людей, якими захоплюється світ, 2022.

Нове видання книги журналістки Уляни Скицької – це відстоювання “наших” українців, яких у світі вважають американцями, швейцарцями чи навіть… росіянами, бо ті жили в часи імперії. Усі 75 героїв книги мають українське походження. Об’єднує їх ще й талант, величезна праця та біографії, за якими можна знімати фільми. Нашими є – дешифрувальник писемності майя, генетик, який розвивав теорію Дарвіна, дівчина, яка вигадала Wi-Fi, лауреат Греммі, відомий боєць сумо.

Прочитаєте про: Соломію Крушельницьку, Енді Воргол, Марію Примаченко, Юрія Кнозорова, Казимира Малевича .





Булгакова Ганна , Курлович А., В. Морозова В.  Історії про життя 50 українців та українок, 2021.

25 історій чоловіків та 25 історій жінок. Про когось ви точно чули не раз, а інші видатні співвітчизники стануть відкриттям.

Прочитаєте про: Софію Русову, Миколу Лисенка, Леся Курбаса, Івана Марчука, Катерину Ющенко




Юрко Журавель. Знай наших, 2019.

Відважні полководці від княжих часів до сьогодення, українські митці, художники, лікарі й науковці, герої війни… Книга “Знай наших” наповнена не просто біографіями. На кожному розвороті – історія з життя видатних українців з ілюстраціями художника Юрка Журавля.

В цій книзі не сухі факти й описи, тому що історії запам’ятовуються, найкраще показуються дух епохи, коли жили наші земляки. Ілюстрації сподобаються дітям і дорослим, а ще до кожної книги автор вкладає ілюстрацію-автограф від руки.

Прочитаєте про: Івана Пулюя, Соломію Крушельницьку, Миколу Амосова, Володимира Титла, Василя Стуса.


Назар Розлуцький. Українці у світі: 33 правдиві історії, 2022.

Їх знає весь світ. Але так само мало хто в курсі, що всі ці 33 особи пов’язані з Україною. Військові, політики, зірки фільмів, космонавти, спортсмени, дружини султанів і королів були українцями та українками. Повертати наших і заявляти про них як українців – теж важливо. Бо з часом пам’ять стирається, і ми втрачаємо частину історії. Відповідно, розуміння себе.

Чому багатьом талантам довелося виїхати? Як вони досягали успіху та стали ідолами за кордоном? Чому українці мають пам’ятати про кожного з 33 популярних земляків? Відповіді знайдете у збірці. Книга наповнена ілюстраціями студентів і викладачів Харківської академії дизайну і мистецтв, тож і сама нагадує витвір мистецтва та має незвичайну подачу.

Прочитаєте про: сміливого мандрівника  і поборника острівних народів, кавовара, що врятував Європу, королеву Франції, американську акторку і модель з Києва, зірку канадського хокею.


Панасов Ігор, Шутко Олександра, Промахов Олег, Рубан Марина. Комплект книжок Видатні українці, 2019.

П’ять книг про визначних українців з різних часів. Про кожного ви точно чули та зможете швидко відповісти, що Роксолана – дружина османського султана, Леонід Каденюк – космонавт, а Кузьма Скрябін – відомий співак. Але чи знаєте ви цих людей та їх біографії насправді? Кожному герою присвячена окрема книга зі спільної серії. Історії дитинства, життя, цікаві випадки покликані надихнути дітей досягати цілей та мріяти навіть про, на перший погляд, неможливе.

Прочитаєте про: Роксолану, Леоніда Каденюка, Ігоря Сікорського, Валерія Лобановського, Кузьму Скрябіна,




 
Серія книг про видатних українців “Генії від А до Я”, видається з 2015.

Наймолодших виховувати з патріотизмом теж ніколи не зарано. У Видавництві Старого Лева з 2015 року започаткували традицію, видавати біографії-абетки видатних українців з нагоди ювілеїв. Першою стала книга про Андрея Шептицького, наступного року видання присвятили Франку. Зараз придбати можна абетки-енциклопедії про п’ятьох українців(письменник, скульптор і художник Тарас Шевченко, філософ Григорій Сковорода, письменник Богдан-Ігор Антонич). Кожна книга має глибокі ілюстрації, щоб краще зрозуміти й уявити ситуації з біографій.

 

Сорока Юрій. 100 важливих постатей України, 2019.

Українці заявили про себе не тільки у боротьбі за свободу та державність. Світ без багатьох наших вчених, фізиків, письменників, біологів чи філософів не був би таким, як є зараз. У книзі – 100 постатей, невелика частина видатних українців та іноземців з українським корінням. Вивчайте історію з кожним новим героєм книги. Минуле оживає з ілюстраціями важливих документів, фото, цитатами видатних українців.

Прочитаєте про: Рюрика, Ігоря Сікорського, Любомира Гузара, Квітку Цісик.


Ушаков Дмитро. Видатнi українці, 2011.

Книга розповідає про видатних діячів мистецтва, науки, політики та військового діла; про людей, чиї життя та справи не можна оцінити однозначно. Утім, кожен з них зробив значний внесок у становлення й розвиток нашої держави, кожен залишив помітний слід в історії України. На сторінках історія дійсно оживає завдяки ілюстраціям та описам діячів.

Прочитаєте про: Володимира Винниченка, Степана Бандеру, Марка Кропивницького, Олексу Довбуша, Миколу Гоголя.



Ростислав Коломієць, Любов Кияновська, Богдана Пінчевська, Ігор Коляда, Олег Дорошенко, Тетяна Панасенко. Знамениті українці, 2021.

Серія з 11 книг познайомить з біографіями відомих, таких як Леся Українка, та загадкових, як Віктор Домонотович, українців. Їх біографії має знати кожен, і не на рівні сторінки у книжці з історії. Серія про композиторів, письменників, поетів, художників, полководців і режисерів. Талановитих і наполегливих людей, які вражали весь світ своєю відданістю Україні.

Прочитаєте про: Олега Ольжича, Мирослава Скорика, Миколу Глущенка, Євгена Плужника, Віктора Домонтовича.  


Терен Тетяна. RECвізити. Антологія письменницьких голосів, 2015.

Книга у двох томах, у якій журналістка Тетяна Терен зібрала думки, цінності, правила життя й творчості сучасних українських письменників. Кожен герой розповідає про дитинство, секрети творчості, сенси, любов. Незвичайне видання тим, що письменники у книзі починають спілкуватися не тільки з інтерв’юером, а й між собою.

Прочитаєте про: Івана Драча, Сергія Жадана, Віктора Домонтовича, Юрія Андруховича, Оксану Забужко, Анатолія Дімарова.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар