середу, 8 березня 2023 р.

 

Міжнародний день жінок: як з'явилося свято, яке сьогодні припадає на 8 березня.


8 березня в Україні донедавна пов’язували з тюльпанами та весною. Нині все більше жінок погоджуються, що Міжнародний день боротьби за права жінок – це нагода заявити про рівноправ’я.

Однак суперечки навколо цієї дати не вщухають.

З середини 19 століття жінки почали організовувати мітинги, метою яких було досягнення рівних прав. Саме ці заходи зумовили появу свята 8 Березня. У цей день у 1857 році робітниці Нью-Йоркських фабрик влаштували демонстрацію. Жінки хотіли отримувати таку ж зарплатню, як і чоловіки. Крім того, активістки привернули суспільну увагу до питання освіти, права голосувати на виборах та поліпшення трудових умов. Так у світі почали виникати жіночі профспілки.

На початку 20 століття, знов у Нью-Йорку, 15 тисяч жінок вийшли на мітинг. Згодом у Данії пройшла друга Міжнародна коференція працюючих жінок. На ній активістка Роза Люксембург та очільниця групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін запропонували ідею започаткувати Міжнарожний жіночий день. Свято створювалося з метою боротьби за жіночі права.

Ідея свята знайшла велику підтримку серед країн соціалістичного табору. Однак спочатку його відзначали у лютому. Відзначати 8 березня Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок вирішили в ООН у 1975 році. 

    Традиційно в Україні Міжнародний жіночий день асоціюється не із боротьбою за права, а із квітами та подарунками. Справжня причина, чому замість демонстрацій з’явилася банальна букетна традиція невідома. Є думка, що у радянському союзі свідомо прийшли до викорінення боротьби за права жінок. Поступово у країні совєтів зникали жіночі відділи, котрі займалися агітацією та освітою. Справжню тематику свята замінили на оспівування весни та материнства.

В Україні справжній сенс свята став останнім часом відроджуватися. Цьому посприяли різні громадські та міжнародні організації. Цього року 8 Березня припадає на середу, день мав би бути державним вихідним, однак ситуацію змінив військовий стан. Хоча офіційно свято ніхто не відмінив, українці не відпочиватимуть, а вийдуть на роботу. 

Під час повномасштабної вторгнення дискусія навколо 8 березня загострилась. 13 лютого 2023 року на розгляд Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята:

  • 25 лютого "День української жінки" (дата народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки);
  • 9 березня – день народження Тараса Шевченка;
  • друга неділя травня – "День матері".

У відповідь омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець став на захист 8 березня, а на сайті президента з’явилися одразу кілька петицій проти скасування вихідного. "8 березня – це Міжнародний день жінок, який святкується по всьому світу, у тому числі й у Європейському Союзі! Абсолютно не має значення, що свято було введене при СРСР – воно міжнародне", – вважає ініціаторка одного зі звернень. Водночас існує петиція з вимогою створити два вихідних на День матері та День батька замість 8 березня. Жодне з цих звернень не набрало необхідної кількості голосів.

У 2023 році українці голосували у "Дії" за скасування або збереження вихідного дня 8 березня. Більшість проголосували "за" вихідний, а у Раді обіцяли врахувати ці дані перед ухваленням законопроєкту щодо скасування свята. 

Немає коментарів:

Дописати коментар